Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Във Франция вино се е призвеждало и преди да бъде завладяна от Рим

04.06.2013

 Археолози доказаха, че келтското население в съвременният юг на Франция е произвеждало вино много преди тази територия да бъде завоювана от римляните, които са донесли нави сортове лози. Статията е публикувана в Proceedings of the National Academy of Sciences, а журналистически материал е поместен в ScienceNow.
Изводите се базират на анализ на каменна преса за вино, намерена в селището Lattara. Този артефакт, заедно с много просмолени амфори е намерен под руините на етруски магазин. Зданието е разрушено около 475 BC  и до началото на разкопките през 80 те години на XX е било в „консервирано” състояние.
Тандемната масспектроскопия на материалът,от който е направена пресата показва наличие в него на соли на винената киселина. Спред археолозите, такава преса може да се използва и за производство на масло, но химическият анализ показва категорично, че в нея са мачкали грозде.
Амфорите намерени в същата постройка говорят в полза на „винената” хипотеза. Стените им са просмолени, а смолата се разтваря при съхранение на масло. Древните винопроизводители са просмолявали амфорите за да не се окислява виното.
 

Назад