Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Защо при спускане на кораб във вода в борда му разбиват бутилка със шампанско?

27.01.2012

Шампанското е заменило червеното вино, което символизира жертвената кръв.
В древността са считали, че корабът е живо същество и даже божество, на което трябва да се принасят жертви. Викингите например са обливали новите си дракари с кръвта на убити пленици.
Народите, приели християнството, са заменили кръвта с червено вино – в памет на Тайната вечеря, на която Христос е поднасял червено вино на апостолите, говорейки им, че това е кръвта му.
Склонните към суеверие моряци и до днес са убедени, че „кораб който не е познал вкуса на виното, научава вкуса на кръвта”. Христоматиен пример за това е случаят с „Титаник”. При спускането му на вода забравили за виното и първият му рейс се оказал последен.
По времето на Френската революция много моряци станали атеисти, но суеверието останало. Скъсвайки с християнската символика, те заменили червеното вино с шампанско. Тъй като шампанското е най-скъпото френско вино, те решили че корабите няма да се обидят от замяната.
С течение на времето ритуалът престанал да бъде само флотски патент. При инагурации, копиращи флотската церемония, шампанското продължава да се лее, тъй като то устройва хора с различни вероизповедания и възгледи.

Назад