Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Наливаме се вино според чашата

11.01.2014

Американски учени са установили, че формата и размера на чашата за вино влияе еднозначно на количеството вино, което наливаме в нея, информира ни Drikblog.ru. Те са предложили на доброволци да наливат вино в различни чаши, според собствените си представи за нормално напълнена чаша с вино. Резултатите сочат, че в широките чаши се налива 12% повече вино отколкото в традиционните. Оказало се, че и цвета на виното има значение. Доброволците са наливали в чашите 9% повече бяло вино. Аналогично хората смятат, че по-големите на размер електромотори, трябва да са по-мощни, което не винаги е така. Освен това мястото на чашата в момента, когато в нея се налива вино също играе немаловажна роля. Ако са държали чашата в ръка, доброволците са наливали 12% повече вино, отколкото, ако чашата е стояла на масата.
Както отбелязват изследователите, когато се говори за количеството изпито вино и за мярка се използва броят на изпитите чаши вино, то този показател може съществено да се мени, в зависимост от това какво е виното и в какви чаши е било наливано. 
 

Назад