Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Най ранната известна винарска изба е открита в Армения

04.01.2015

 

Не отдавна в планинската част на Армения археолози откриха доказателство за производство на вино преди 6 000 години. Примитивна преса за смачкване на гроздето и каменна вана за ферментация на гроздовият сок, както и делви бяха открити  в пещерна система в юго-източна Армения.
Примитивната винарска изба, открита от екип археолози близо до арменското село Арени е заобиколена от древни погребения. Това дава основания на специалистите да предположат, че виното е било произвеждано за нуждите на ритуални погребални церемонии и е било използвано и като жертвоприношение.
Археолозите смятат, че по време на медната епоха обитателите на областта са мачкали гроздето с краката си в еднометров глинен леген. Гроздовият сок е преливан в дълбока 60 см. каменна вана, където е протичал процесът на ферментация и после виното е прехвърляно в делви.
Екипът е намерил остатъци от пресовано грозде и гроздови семена Vitis vinifera, използвано и до днес във винопроизводството.
Съгласно Gregory Areshian от University of California, Los Angeles, ко-директор на археологическият проект, това е най ранният случай на винопроизводство в света. „Това е най ранното и най надеждното доказателство за производство на вино в света.” казва той. „За първи път имаме пълна археологична картина на производство на вино датираща от преди 6100 години” допълва той.
Това откритие изглежда че потвърждава теорията, че днешна Армения, Грузия и околните страни се родното място на лозарството.
 

 

Назад