Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Шампанско с отлични качества след 170 години под водата

22.02.2015

В DiVIno прочетохме за Вас следното: Открити през 2010 г. сред останките от кораб в Балтийско море, 163 бутилки шампанско са прекарали 170 години под водата.
Те са съхранявани при постоянна ниска температура и при пълна тъмнина, на дълбочина от 50 м. Френски учени опитали и анализирали три от пенливите вина Veuve Clicquot-Ponsardin, които за тяхна изненада се оказали впечатляващо добре запазени. Енолозите, дегустирали .шампанските ги описват като „вина с много свежест, цветисти или плодови нотки”. При отварянето на бутилките се долавяли животински нотки. След престой в чашата, ароматите омеквали и започвали да разкриват нюанси на препечено, подправки и кожа, с цветисти и плодови нотки. „Изненадани бяхме от констатацията, че шампанското, което дегустирахме, е отлично запазено, както по отношение на химическия състав, така и по отношение на ароматите”, споделя Филип Жанде, професор по хранителна биохимия в Университета в Реймс. Ако се съди по тапата, повечето бутилки са Veuve Clicquot-Ponsardin, Heidsieck и Juglar.
По отношение на алкохолното съдържание, откритото шампанско било с 3 три градуса по-ниско – 9,5° вместо днешните 12,5°. Това може да се обясни до известна степен с по-студения климат през 19 век. Интересното е, че анализираното шампанско съдържало 150 г. захар на литър. Експертите предполагат, че бутилките са били предназначени за германския пазар.

 

Назад