Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Пия, следователно спортувам?

21.12.2015

Две нови проучвания се опитват да отговорят на въпроса защо хората, които спортуват редовно, са и вероятно по-умерени пиячи. Изследванията са установили, че съчетанието от тренировка и чаша вино ни прави щастливи, при това - допълвайки се, се посочва в сайта на Wine Spectator.
Според изследване, публикувано в юнското издание (2015 година) на Health Psychology, е направен задълбочен експеримент, в който всички участници ежедневно или не са приемали изобщо, или са приемали различни количества алкохол (като цяло умерени) и същевременно са били подложени на физическо натоварване в продължание на три цели седмици. Групата участници в експеримента са били 150 души на възраст от 19 до 89 години, напълно различни като ниво на образование и среда, полов признак, професионално занимание и етнос.
Анализирайки данните, изследователите са установили, че именно средно умерените потребители на алкохол са били в най-добра физическа форма и са имали желание да тренират най-много и най-често. Изследователите освен това отчитат и различните социални умения на участниците в експеримента и заключват още, че екстровертните хора са по-склонни да си поръчат още една бира с приятели или да продължат играта (особено ако е екипна), докато по-затворените социално типове са по-склонни да избягват както събития, на които се предлага алкохол, така и тренировките в залата.
Университетът в Хюстън също допринася с подобни данни от свое изследване. Техните изследователи са установили, че гризачите, подобно на хората, предпочитат и се наслаждават едновременно на физическите тренировки и на умерени дози алкохол. "Става въпрос за подобно хедонистично изживяване на удоволствие", казва Джей Лей Лежър, асоцииран професор в университета Хюстън. "Алкохолът и тренировките действат по сходен начин на мозъка, повишавайки нивата на допамин и ендорфини, познати като "хормоните на щастието", казва още професор Лежър.
Разбира се, че не е задължително да извършваме и двете едновременно, нито можем изцяло да заместим едното с другото, но винаги е добре да правим информиран избор.
Източник:DiVino 
 

 

Назад