Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Възкресяват виното на Исус

24.12.2015

Производители от Израел търсят изгубените сортове грозде от античността. Библията е пълна с препратки към виното – Ной се напива с него след потопа, Исус превръща вода във вино. От никой текст, обаче, не става ясно какво точно е било това вино. Поне досега, съобщава Си Ен Ен.
Все по-голям брой малки винарни в Израел и Западния бряг се опитват да пресъздадат виното от Библията, комбинирайки древни сортове грозде с модерната наука, за да успеят да разпознаят и произведат виното, което са пиели преди хиляди години в Светите земи.
„Хората са много ентусиазирани да могат да пият вино като това, което цар Давид е имал на масата си или по същия начин Исус или друга библейска личност”, обяснява Елиашив Дрори, който държи малка бутикова винарна на Западния бряг. „Всички те са израснали тук, живели са тук, яли са и са пили вино тук”, добавя той.
Дрори, който е изследовател от Университета „Ариел”, изследва запазени гроздови семена, открити при археологически разкопки, за да разбере от какви сортове е правено виното в древността. Тогава е имало различни видове вина – бели, червени, сухи, сладки. Но според него тогава хората не са правили напитката от специално подбрани сортове, както днес от мерло и каберне совиньон. 
При проучванията си е открил над 120 вида грозде, от които 20 са подходящи за правене на вино. „За мен възстановяването на тази връзка е връщане към корените ни, към историята ни, към начина, по който са живели нашите предци. За мен това е голямо нещо”, казва Дрори.
Производството на вино е било строго забранено в Светите земи по времето на Османската империя. Оцелелите сортове грозде са предимно трапезни, но те не са подходящи за вино. Когато барон Едмонд дьо Ротшилд възстановява вино индустрията в Израел през 80-те години на 19-и век, той го прави с внесени от Франция сортове.
Източник:blitz.bg

Назад