Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Най-старата лоза в света

09.01.2016

Най-старата лоза в света е от сорта Zametovka и расте в Марибор, Словения. Лозата е част от фасадата на Старата винена къща (Old Vine House, Hiša stare trte), разположен в квартала Лент край река Драва. Картини на къщата, която съхранява в Стайерска провинциален музей в Грац показват лозата през 1657. През 1972 г.  лозата е тествана от лаборатория в Париж и възрастта е потвърдена, че е над 400 години. По време на своя живот, лозата в Марибор оцелява в Османско- Хабсбургите войни, които засягат целия регион, нашествието на Наполеон, епидемията от филоксерата , което опустошава  лозя из целия континент, както и Първата световна война и Втората световна война. 
Всяка реколта лозата  в Марибор дава грозде, за да направи около 25 литра вино, което се бутилира в малки 250ml бутилки, които се използват от градския съвет на Марибор като церемониални подаръци на официални лица, от виното са получили бившия президент на САЩ Бил Клинтън,] Папа Бенедикт XVI, императора на Япония Акихито и бившия губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер.
Филизи от лоза и са дадени като подаръци на крал Абдула II от Йордания, както и на  бившият словенски президент Милан Kučan, които е посадил лозата в двора си  в Любляна. 
Прибирането на лозата и смачкването на гроздето се извършва в края на септември, като част от 10 дневния фестивал в Марибор.
Източник:vino.e79.eu

Назад