Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Най-старото китайско вино намерено в гроб

06.07.2012

 Археолози смятат, че течност съдържаща се в древен съд намерен в гроб в северозападната провинция Shaanxi е най-старото вино в историята на Китай, съобщава агенция Xinhua в четвъртък. Бронзовият съд за вино е открит в гроб на благородник от западната династия Zhou  (1046BC – 771BC) планината Shigzuishan, град Baoji.

„Изглежда това е най-старото вино открито досега в Китай”, казва Liu Jun ръководител на проекта и директор на археологическия институт в Baoji. Когато се разклати съдът ( един от шестте открити в гроба) се чува плискането на течност твърди Liu Jun. Капакът на съда обаче се оказва много солиден и на мястото на разкопките липсвали подходящи инструменти за да отворят бронзовият съд, така че каква е течността остава загадка, допълва Liu Jun.
По времето на династията Shang (1600BC – 1045BC), династия преди династията Zhou, виното есе е превърнало в символ на корупцията, тъй като чиновниците на династията Shang са злоупотребявали с пиенето на вино, продължава Liu Jun. Хората от династията Zhou са правели „уреди на забраната”, които поставяли на масата за да напомнят на хората да пият умерено разказва Liu Jun. Дълъг 91 cm и 21 cm висок „уред на забраната” е бил намерен заедно със съдовете за вино на 25 юни в същият гроб. Той е първият по рода си намерен в Baoji. Много други бронзови предмети са намерени по време на разкопките в четвъртък. Разкопките продължават и очакванията са още бронзови съдове да бъдат открити в близките дни.

Назад