Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Resveratrol’ът може да Ви помогне да свалите теглото си 1

02.10.2012

Ресвератрол облекчава инсулиновата резистентност (публикация в www.diabetnews.bg)

Ресвератролът (3,5,4-трихидрокси-транс-стилбен) е стилбеноид, вид естествен фенол и фитоалексин, който се произвежда по естествен път от няколко вида растения, когато те биват атакувани от патогени като бактерии и гъби. Той се извлича от ципата на червеното грозде и други плодове. Ресвератрол е естествена съставка, позната като компонент в червеното вино. По-значими количества от него съдържат само фъстъците и някои редки видове горски плодове. Едно от най-благотворните качества на тази съставка е отличната й антиоксидантна функция, която доказано удължава живота на клетките. 
Патрик Шраувен от  Университета Маастихт  в Холандия е водещ на ново проучване, резултатите от което са в ноемврийския брой на списание „Cell” и първи дават данни за клиничния ефект на ресвератрола.
Учените дали на 11 мъже със затлъстяване, но иначе здрави, хранителни добавки съдържащи 150мг 99% чист ресвератрол за 30 дни, като междувременно измервали количеството енергия, което те изразходвали, количеството мазнини които се складирали и изгаряли и др.
Информацията показва, че както подобно на ограничаването на калориите, добавките с Ресвератрол подобряват метаболизма и цялостното здраве. Тези промени включват по-малко мазнини в черния дроб, по-ниски нива на кръвната захар и понижаване стойностите на кръвното налягане. Участниците в опитите също забелязали промяна в начина на изгаряне на мазнините от мускулите им.
Тези метаболитни ефекти на Ресвератрола били без поява на странични ефекти. Шраувен обяснил, че избирали да изследват хора със затлъстяване заради завишения риск при тях от диабет тип 2. Той се надява, че в бъдещи изследвания ще може да проследи действието и ефектите на Ресвератрола при пациенти с прогресиращ диабет. Наблюдаваните ефекти били малки, но били много на брой и сочели в насока подобряване на метаболитното здраве на организма.
По-ранни изследвания с животни показали, че Ресвератролът облекчава инсулиновата резистентност и защитава от вредните ефекти на консумацията на много мазнини. Това са част от предимствата му обяснява Шраувен. Ефектите са сравними с това какво става когато животни или хора осезаемо намалят приема на калории : диетичен режим, показващ отлагане на началото на заболявания, свързани с възрастта. Досега все още никое проучване не е изследвало системно метаболитните ефекти от Ресвератрола при хората.
Различните добавки с ресвератрол са вече широко разпространени, но е нужна още задълбочена работа, за да се потвърди наистина способността им да преодолеят метаболитните нарушения, свързани със затлъстяването и стареенето. Щраувен е категоричен, че са нужни още излседвания.

Диана Иванова
медицински редактор
medicalnews@diabetnews.bg

Назад