Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Най-старото запазено вино

16.12.2011

Ще отворим ли с благороден пукот бутилка вино реколта 350 година от новата ера?

Историци спорят дали да отворят “най-старата в целия свят бутилка вино”

Така нареченото римско вино
изложено в музея

Историци в Германия спорят дали да отворят бутилка с вино, за която се смята че е най-старата запазена досега.

Затворена с восък бутилка на 1650 години, съдържаща бяла течност е изложена в Историческия музей на Пфалц по-вече от столетие.

Виното за което се предполага, че е местно производство, е било заровено заедно с римски благородник близо до немския град Шпайер през 350 година от новата ера. То е било открито през 1867 година и анализирано от химиците на Кайзера по време на Първата световна война.

 Лудгер Текампе, куратор на отдела за вино на музея казва:”Не сме сигурни дали виното ще издържи на шоковото въздействие на въздуха при отварянето. То все още е течност и някои хора са на мнение, че трябва да се подложи на повторен анализ, но ние сме сигурни дали това е необходимо. Аз лично съм държал тази бутилка два пъти по време на реставрация. Чуството е изумително”.

 Професорът енолог Моника Кристман споделя: “От гледна точка на микрибиологията виното най-вероятно не е развалено, но със сигурност няма да достави никакво удоволствие на небцето”.

 Восъкът използван за запечатване на бутилката е запазил бялото вино в течно състояние през всичките тези по-вече от 602 000 дни, считано от времето произведството.

Пфалц е един от най-престижните немски лозаро-винарски региони и виното, което римският благородник е отнесъл със себе си в гроба с почти абсолютна сигурност е произведено в този регион.

 

Назад