Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Шампанско Вьов Клико от дъното на Балтийско море

17.02.2012

Шампанско Вьов Клико от дъното на Балтийско море

            http://vinoto.eu/content

     Историята започва през лятото на 2010 във водите на Балтийско море, когато група от шведски и финландски водолази откриват уникална находка. Сред останките от потънал кораб, лежащ на дълбочина от 50 метра в района на автономния финландски архипелаг Ааланд, кротичко лежат 145 бутилки с шампанско.
     При първоначалния оглед се смята, че поне няколко от бутилките са от известната изба "Вьов Клико Понсарден". При последвалите задълбочени експертизи в присъствието и на експерти от "Вьов Клико" се установява, че най-малко три от бутилките със сигурност са от тяхната изба и датират от периода 1810-1840 година. За останалите бутилки с шампанско се установява, че са от вече изчезналите като търговска марка изби Юглар и Хайдсик. Експертите са категорични, че ръчно раздуваните бутилки и корка са от периода 1811-1831. До момента името на потъналия кораб остава загадка, както и неговата крайна цел. Предполага се, че шампанското е било с крайна дестинация някоя голяма търговска къща в Русия или самия императорски двор. Известен факт е, че изба "Вьов Клико Понсарден" е търгувала усилено с руския императорски двор.
     За бутилки престояли близо два века на морското дъно, едва ли може да се очаква да са в добра кондиция, камо ли някакво особено качество. Но при дегустиране на шампанското от експерти се оказва точно обратното. Високото налягане, липсата на светлина и постояно ниските температури запазват бутилките в идеално състояние. Освен тези фактори немаловажен факт е, че бутилките са били в хоризонтално положение. За всички имали уникалната възможност да дегустират тези шампански особено вълнуващо е било, че дегустират шампанско направено и съответно дегустирано от считаната за икона в света на шампанското Мадам Клико.
     Историята продължава с организирането на аукцион с благотворителна цел. Мястото е Марихам, Ааланд, датата е 3 Юни 2011. Търгът се провежда с участието на местната управа (които по закон са собственици на намерените уникати) и със съдействието на изба "Вьов Клико Понсарден". Сред експонатите обявени за продажба са както някои от намерените уникати, така и някои стари реколти донесени от колекцията на избата. По желание на местните власти и на представители на избата, приходите от аукциона ще се използват за подобряване и опазването на морската среда на архипелага. Няколко бутилки от находката ще бъдат изложени като музейни експонати.
     Равносметката: Две бутилки поемат на път за Сингапур отивайки при анонимен купувач, който е заплатил общо 54 хиляди Евро. 30 хиляди за бутилка "Вьов Клико" и 24 хиляди за бутилка "Юглар". С тази цена е подобрен предишния рекорд от 2008 година, когато бутилка "Дом Периньон Розе 1959"  е продадена за 27600 евро. Анонимия купувач не остава задълго анонимен - оказва се, че това е собственичката на елитния руски ресторант "Баян" в Сингапур г-ца Юлия Шерсчук.

Назад