Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Vin Jaune реколта 1774, на търг в Cristie’s

23.04.2012

V in Jaune реколта 1774, на търг в Cristie’s
Няма лъжа! Представяте ли си. че можете  да имате привилегията да държите в ръцете си бутилка безупречно вино на 238 години? Когато Anatoile Vercel  (1725-1786) е рязвал лозята си през оная година, едва ли си е мислил, че ще бере грозде и прави вино при нов крал - Луи XVI. Малко история не е излишна. По това време Съединените Щати са все още Английска колония;  Наполеон Бонапарт е все още хлапе, а до Френската революция все още има време. 
Vin Jaune (жълто вино) традиционно вино от областта юра, която лежи между Бургундия и Швейцария и взема името си от планината Юпа. Районът, известен с езерата и планинските си пасища още от древността е прочут с производството на необичайни вина. Именно тук Луи Пастьор по нареждане на Наполеон III прави проучвания върху съзряването на виното. Използвайки вина от фамилното лозе Пастьор открива ролята на дрождите по време на ферментацията. Така се е родила енологията като наука.
Въпросана бутилка е част от група такива, запазени непокътнати цели осем поколения от семейство Vercel в сводеста подземна изба в Arbois, подното място на Пастьор. Семейство Vercel  са известни като едни от най-старите винопроизводители в района, а съгласно легендата Пастьор е отпразнувал избирането си във Френската Академия с бутилка Vin Jaune реколта 1774.
Тази бутилка е в стил Бургундско – закръглена и с дълго гърло, съдържа 87 центилитра  Vin Jaune. Друга бутилка от Vin Jaune 1774 беше дегустирана през 1994 година от 24 професионалисти в Château Pécauld in Arbois и беше оценено като „превъзходно”.  „Златисто –кехлибарено” на цвят, „с аромат на орехи, подправки, къри,канела,  ванилия и сушени плодове” то доставя „изключителна наслада” и „запомнящ се ден от живота”. Оценката му е 9.4 от 10!
Произведено да запазва с векове добро качество, тази бутилка от Vin Jaune  1774 , е вероятно най-старият пример за доказано, изненадващо качествено вино… изключителна рядкост в живота на любителите и познавачите на виното.
Тази бутилка ще бъде предложена на търг в Cristie’s на 15 май. Погнозна цена между 40,000 и 50,000 швейцарски франка.

Назад