Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Евтино или скъпо вино? Можете ли в действителност да ги различите?

17.03.2013

 Мислили сте си някога, дали виното в скъпа, впечатляващо изглеждаща бутилка самото то скъпо настина е по добро на вкус (според Вас!) отколкото някое от най-ниският ценови клас? За лаика (т.е. някой, който не е сомелиер) пиенето на вино може да е специфично психологически мотивирано преживяване, което се влияе от много различни фактори: етикет, цена, формата на бутилката и даже – събутилниците.

The Huffington post са направили много прост , но показателен тест. Задавали ли сте си въпросът – какъв ще бъде резултатът, ако просто си налеете чаша вино и го опитате оставяйки настрана по горе изредените фактори? Ще можете ли да направите разлика между вино за няколко лева бутилката и такова за няколко десетки или даже повече лева? Ако не знаете предварително цената или не сте видели бутилката? Какво ще Ви кажат сетивата Ви, ако споменатите външни фактори и социални такива се оставят настрана? А сега да проследим теста на The Huffington post. Всеки участник в теста е дегустирал две вина, без да знае кое кое е. Едното е било скъпо, а другото - евтино от същият регион. Тествани са две червени (Cabernet Sauvignon) и след това две бели (Chardonnay).  Участниците записали кое според тях е по-скъпо и са представили аргументите си защо смятат така. 

Евтино червено
Trader Joe's Charles Shaw Blend Cabernet Sauvignon (a.k.a. Three-Buck Chuck), California, 2011 -- $3
Скъпо червено
Laurel Glen Cabernet Sauvignon, Sonoma Mountain, Californa, 2007 -- $65
Разлика в цената: $62
Преценката на участниците: само 38% правилно са  идентифицирали по-скъпото вино, а 62% са предпочели по-евтиното.
Евтино бяло
Glen Ellen Reserve Concannon, 2010 Chardonnay, California -- $5
Скъпо бяло
Cakebread Cellars Chardonnay, Napa Valley, California -- $45
Разлика в цената: $40
Преценката на участниците: 60% правилно са определили кое вино е по-скъпо, но голяма част от коментариите им показват, че според тях няма голяма разлика между двете вина. Изводите са два. Първият – пиенето на вино е „субективно изкуство”. Вторият – не оценявайте виното по цената! Всичко това е допълнително основание да пробвате някое ново вино, нали?!?

Назад