Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

За нас

            

Уважаеми любители на хубавото вино,

Към настоящия момент е трудно да се намери в мрежата достоверна информация за българските вина. В преобладаващата си част тя е разпръсната, непълна, неточна, а понякога и подвеждаща. Някои от винариите с години не са актуализирали сайтовете си, журналистите почти никога не си правят труда да разберат за кое точно вино става въпрос, а реколтата му за повечето от тях е затормозяваща информация. В десетки случаи производителите не си правят дори труда да споменат в етикета, че виното е наградено. Виждали сме подвеждащи етикети и лепенки за награди, които са доста въображаеми.

Това е една от причините, поради които направихме този сайт: целта ни е да предложим в мрежата място, където може да се получи колкото се може повече достоверна информация за елитните ни вина и естествено, да се закупят – поне в отделни бройки. От пет-шест години броят на тези от тях, които печелят златни медали по международни изложения, рязко нарасна. Между нас казано, истинската причина е, че шефът… как да го кажем – абе, стана як почитател на виното. Сега в нашето мазе могат да се намерят десетки чудесни вина, които са с престижни награди. От този момент нататък ще се постараем те да са и пред вашия поглед. Дано да са и по вашия джоб.

Искаме веднага дебело да подчертаем, че всички вина от картинките в сайта са в наличност. Те са достъпни при различни условия, но от тях винаги има някоя и друга бутилка.

Към някои от нашите производители ние сигурно проявяваме пристрастие. За нас е трудно да не го проявяваме към такива майстори като тези от Катаржина, Тера Тангра, Синти, Едоардо Миролио, Черноморско злато, Домейн Бойар, Румелия (не обезателно в този ред) и още поне десетина – нека не ни се сърдят, че не ги изброяваме всички.

За качествата на вината от Vinobg цитираме (в този ред) най-напред производителя (е, всеки хвали стоката си), след това мнения на уважавани независими експерти, препоръки на други професионалисти от сайтове като МЕИК-98 или Divino и ако няма вече друго, нашето скромно мнение.

Асортиментът от вина, който наблюдаваме в нашите магазини и ресторанти в продължение на двайсетина години, е отчайващо беден. Изключение правят само някои вериги хипермаркети и тук-там някой специализиран магазин. Малко сме стъписани от невежеството на повечето магазинери и ресторантьори. Цяло чудо е, ако в техните магазини от десетките вина, наградени със златни медали по световните изложения, се намерят четири-пет. Повечето от тези специалисти не само не знаят нищо за вината, които ни прославят по света, но твърдоглаво отказват и безплатни съвети. Но то в това е силата на демокрацията.

Затова ви съветваме: не се оставяйте да ви манипулират разни елементи, които са обединени главно около идеята да ви прецакат. Когато ще купувате вино, направете справка например в нашия сайт. Ако тя не ви задоволява, вижте в МЕИК-98, в Divino или в някой друг сайт, направен от професионалисти, които са добросъвестни.

За улеснение при подобна справка вината в нашия сайт са разделени на две големи рубрики: "Наградени вина" и "Оказион".

Наградени вина

Задължително условие за участие в тази категория е виното да е спечелило златен медал на международно изложение или да има Златен ритон от Винария. Към настоящия момент не вземаме предвид златните медали от това изложение. Цитираме ги за пълнота, когато е налице първото условие и сме успели да разберем кое вино се крие зад загадъчните шифри "парт. еди коя си". Може би ще дойде време, когато след конкурса производителите ще споделят с клиентите си тая добре пазена засега тайна, а именно под какво търговско име бутилират вината медалисти.

Друго задължително условие виното да е в този раздел е то да се намира в търговската мрежа.

Оказион

Тук са включени онези вина, които шефът е купувал, ръководен от собствения си вкус (съмнителни, но вече имат поне десетгодишна давност), от листовките на разни търговци (някои от тях са си опашати лъжи) и от нашите съвети (тези са, естествено, най-добри). В тази категория попадат и наградените вина, които вече не можем да намерим нито при производителя, нито в магазините.

Всеки от магазините, които показват истински вкус и асортимент, може да разчита на нашето съдействие. За такива е опцията "Елитни магазини". Едно задължително условие магазин за вино да влезе в тая категория е и ние да го харесаме.

Новини

Клюкарска рубрика, както показва и името. Тя вече съдържа новини от световните винофоруми, инфо за събития у нас, включващи прилично напиване или поне дегустация, и други полезни сведения. Въобще, можем да включим всичко, което става за разправяне след чаша хубаво вино. Става дума за наше вино, не чуждоземско. Шефът е от старата школа и не иска да ставаме проводници на буржоазната идеология. Не се опитвайте да ни подведете – историите, инициирани от наши вина, имат ясно изразен нашенски характер. Лексиката им също се различава.

Регистрация

Както се досещате, тук, общо взето, се регистрирате.

Форум

Форумът си е форум. С тая дълбока мисъл приключваме. Докараха едно кашонче от нещо специално.

Ей, тва вино ного убао, бе...

Назад