Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Тапа с резба.. можеш да я завинтиш в бутилката

17.06.2013

Предстои излизането на пазара на бутилка с „тапа болт”, която ще предпазва виното от окисляване, съобщава Daily Mail. Тапата има резба позволяваща чрез въртеливо движение отваряне и затапване на бутилката. В Обединеното кралство ще се продава под името „Helix”.

И така, отпада нуждата от тирбушон! Изобретението комбинира традиционната тапа с удобството на запушалката на винт. Всичко е много просто. На бутилката се прави подходящ винтов нарез, така че тя може да бъде херметично затворена и да запази вкуса на виното.

Нововъведението е в резултат на сътрудничеството между Amorim, най-големият производител на коркови тапи за вино и O-I, най-големият производител на стъклени контейнери. Те са оптимистично настроени и смятат, че скоро на пазара ще видим вино в такива бутилки с „тапа болт”. Според тях виното в такива бутилки не се отличава по вкус от това в класическите бутилки. Производителите са се обърнали към вино критици да оценят вкуса, цвета и букета на виното разлято в такива бутилки. Заключението е – никаква разлика! Пробите са направени в Обединеното кралство, Щатите, Австралия и Китай.

За разлика от други приспособления със същото предназначение тапата „Helix” може да се използва и при шампанското, затапването е толкова добро, че даже частично пълна бутилка след време гарантира задоволителен „гръм” при повторно отваряне.

През последните години масово навлизат евтини запушалки на винт, особено при евтините вина. Ако обаче „Helix”се окаже наистина успех, това може на направи традиционната коркова тапа - за която някои критици твърдят, че даже подобрява букета на виното – токлкова удобна, колкото металната запушалка на винт.

Назад