Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Истината за виното. Учени използват ускорител на частици за да датират вино

27.01.2012

Учени от Националния център за научни изследвания (National Centre for Scientific Research, CNRS), Франция са намерили нов метод за определяне автентичноста на маркови вина. За целта те използват ускорител на елементарни частици. Определянето на точната възраст на виното в дадена бутилка е резултат от анализа на рентгеновите лъчи, емитирани в резултат от облъчеването й с поток от ускорени йони. Това позволява определяне на възрастта на бутилката и така се потвърждава реколтата, подобно на определяне на автентичността на картини. При това не се налага да се отваря бутилката и съдържанието й не се променя.
Резултатите се сравняват с база данни, съдържаща подробна информация за 80 бутилки вино от района на Бордо, произведени през XIX и XX век, та чак до наши дни. Възрастта на вината се определя благодарение на това, че процесът на производство на стъкло е еволюирал. Освен това така се отчитат особеностите на различните производители на бутилки. В резултат на това е възможно да се определя своеобразен “подпис” на всяка бутилка, съставен от много елементи.
Новият тест разширява възможностите на вече съществуващите тестове, използващи радиоактивността за тази цел, тъй като те в сегашният си вид не са в състояние да идентифицират реколти преди 1950 г.

Назад