Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Класацията на Паркър и цената на виното

03.03.2012

В днешно време Робърт Паркър е най-влиятелният дегустатор и вино критик в света.   Неговото двумесечно списание „Винен адвокат” започва да излиза през 1978 и се оказва, че има решаващо влияние както върху цените, така и върху търсенето на качествени вина в целия свят. Списанието  „Винен адвокат” и свързаният с него уебсайт използват стобалната система на Паркър при която 50 е най-ниската оценка.

 

За описание на системата виж: http://www.vinobg.com/index.php?main_page=page_3&newsid=19 

 

Тук представяме графика, в която са сравнени минималната, максималната и средната цена за кашон (в американски долари) за вина с бал между 80 и 100. За целта са използвани данни на сайта Търсач на вина - Wine-Searcher - http://www.wine-searcher.com за юни 2005.

 

Въпреки че балът на Паркър явно оказва значително влияние при вина с бал 96 и повече, данните показват, че ефектът му върху цената при вина с по-нисък бал се оказва минимален.

 

Назад