Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Няма бяло вино

10.01.2015


Свтелото на цвят грозде съдържа същите пигменти, които са причина за цвета на червеното вино, твърдят учени - осведомява ни dailymail.co.uk.
Експерти от италианската Edmund Mach Foundation са използвали мас спектрометрия за да анализират грозде от сортовете Chardonnay, Sauvignon Blanc и Riesling. Те установяват, че бялото грозде съдържа anthocyanins (водоразтворими вакуолни пигменти, които на цвят са червени, пурпурни или сини в зависимост от pH), причина за цвета на червеното вино. Наличието на тези пигменти обяснява защо при производството на бяло вино понякога се получава розова на цвят напитка приличаща на розе. Така че, изстуденото Pinot Grigio или Chardonnay в чашата Ви може и да изглежда бяло, но то има много по вече общо с червеното вино, отколкото можете да представите. Учените откриха, че бялото грозде съдържа същите пигменти, които определят цвета на червеното вино, което ни подсказва, че „бяло” вино всъщност няма. Присъствието на пигментите anthocyanins обяснява защо понякога вместо „бяло” вино се получава такова с розов нюанс. Аnthocyanins има в кожата на гроздето и те в комбинация с други химически съставки придават червеният цвят на виното. Конкретният цвят на червеното вино зависи от киселинността и при алкални разтвори цветът става син. „Досега повечето експерти вярваха, че в бялото грозде няма anthocyanins и така обясняваха защо бялото вино е почти бистро.” каза пред списанието New Scientist Panagiotis Arapitsas от италианската Edmund Mach Foundation. Неговият екип с помощта на мас спектрометрията установява наличието на anthocyanins в Chardonnay, Sauvignon Blanc и Riesling. Концентрациите на аnthocyanins в бялото грозде са няколко пъти по ниски отколкото да кажем в Merlot, показва изследването. Аnthocyanins са причина за цвета на малините и къпините, както и на цвета на листата през есента. Червеното вино е комплексна смес на 800 до 1000 химически съединения. В частност танините и фенолите са само 0.1% от съдържанието на бутилка червено вино, но те имат най голямо, определящо влияние за вкуса и букета на виното.
 

Назад