Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

7 интересни факта за виното

11.01.2015

1. Най голямата бутилка за вино в света е висока 1.8 метра и тежи 585 кг. Напълнена е в Австралия с вино от сорта Syrah, от пет различни винарски изби. Наречено е „Петте добродетели”. Бутилката е с тапа от дъбов пън. Продава се за 3500$. Ако бутилката се напълни с вино от стандартни бутилки, ще са нужни 387.
2. Чудодейните свойства на виното са доказани с многочислени примери на документирани изцеления. Ето и такива. По време на епидемията от чума в Австрия болестта не е засегнала хората, които са употребявали местните вина, известни със своите антибактериални свойства. А през XIX век виното е било признато като най доброто средство за борба с холерата. През 1840 година броят на признатите за лечебни вина е бил 164.
3. Виното е споменато в Библията 450 пъти. Свети Павел в едно от посланията си съветва Тифомей да възстанови здравето си с вино.
4. В Китай при разкопки в град Сиан археолозите са открили вино на две хиляди години. Бронзовият съд във форма на глава на феникс е бил внимателно изваден и виното прелято  за съхранение в пет литров стъклен съд. Предполага се, че виното е от времето на династията Хан, която е управлявала Китай мвжду 206 А.C.N. и 24 A.D..
5. По названията на вината може да се изучи географията на Европа.Френската провинция Champagne е дала името на знаменитото пенливо вино. Málaga и Jerez в Испания са дали имената на местните вина. Портвайнът носи името на град Porto в Португалия, а виното от сорта Мадейра от названието на острова Madeira.
6. Думата „вино” произлиза от санскритската дума „вена”, която означава „обичам”.
7. Червеното вино укрепва организма, снижава вредният ефект от тютюнопушенето, предотвратява появата на атеросклевроза, има антитронботично действие и това е само началото на дългият списък от полезни свойства на червеното вино.

Назад