Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Вкусът на шампанското се определя от мехурчетата

17.01.2015

 

Относно популярността на шампанското няма нужда да се спори. Това обаче не означава, че знаем всичко за него. Не отдавна учените разкриха една от тайните на шампанското.
Както са установили учените, за изразителността на вкуса и аромата на шампанското са отговорни мехурчетата, които в една бутилка са около 20 милиона. Именно в малките мехурчета се съдържат химическите елементи, определящи ненадминатият вкус и аромат на шампанското
При това трябва да имаме предвид, че шампанското не е обикновено вино, нали то минава през два стадия на ферментация. Първият стадий преминава в бъчви, а вторият започва след разливането в бутилки. В процеса на ферментацията се образува въглероден двуокис, който формира мехурчетата в напитката. В стандартна бутилка шампанско (0.75 литра) се съдържа в разтворено състояние около 7.5 грама въглероден двуокис. Това количество е достатъчно за образуването на около 20 милиона мехурчета. При това, под формата на мехурчета се освобождава само около 20%  от въглеродният двуокис съдържащ се в шампанското. Останалите 80% се отделят от напитката посредством насочена дифузия.
Кактo твърдят изследователите, в мехурчетата на шампанското са открити около 600 различни вещества, които влияят на вкуса и аромата на напитката. Досега са идентифицирани около половината от тях, а останалите са в списъка на чакащите.
 

Назад