Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Вино, което не причинява махмурлук!

18.03.2015

 

Вероятно много скоро любителите на виното ще имат възможноста да се наслаждават на любимата си напитка без да се страхуват от неприятни преживявания на следващата сутрин. Учени твърдят, че са открили как да правят вино, което не причинява махмурлук - чрез модифициране на ДНК на винените дрожди. Освен, че това води до намаляваме на отровните вещества в процеса на винопроизводството, причиняващи ужастно главоболие и гадене, характерни за махмурлука, откритието ще увеличи ползите за здравето от употребата на вино.
Професор Yong-Su Jin и неговия тим от Illinois University, са използвали анзима нуклеаза като „геномен нож“ за да „срежат“ ДНК наточно подбрани места и да модифицират щама на винените дрожди използвани при ферментацията, научаваме в dailymail.co.uk. В резултат  на това се увеличава ефекта от малолактичната ферментация (малолактичната ферментация представлява вторичната ферментация, която променя характера на киселините във виното - превръща ябълчната киселина в млечна киселина. Крайният резултат е, че виното е по-меко и по-малко киселинно. Малолактичната ферментация обикновено става по естествен път, но винарят може да я предизвика или да я предотврати). Неправилно протекла малолактична ферментация генерира отровни странични вещества, за които се смята, че причиняват махмурлука, казва професор Jin.
Изследването, публикувано в Journal Applied and Environmental Microbiology дава надежда, че е възможно увеличаване чрез ферментация на хранителните вещества в бирата, хляба и киселите краставички.
Виното съдържа полезната за здравето субстанция ресвератрол. Ако използваме  модифицирани за целта винени дрожди, бихме могли да увеличим количеството на ресвестерол в различни сортове грозде десет и даже повече пъти. Освен това бихме могли да въведем неприсъщи на виното биоактивни съединения, като тези на женшена например, допълва професор Jin.

 

Назад