Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Испански учени препоръчват да се използват коркови тапи

09.11.2015

Любителите на виното знаят, че скъпите маркови вина задължително имат коркови тапи. Ако корковата тапа се замени с гумена или пластмасова, може да се допринесе в немалко за опазване на природата. Верно е обаче, и че както всеки медал и тук има друга страна – качеството на виното се влошава.
Преди няколко години проиаводителите на коркови тапи в северна Испания усетиха диханието на кризата – резултат от конкуренцията от страна на пластмасовите и гумени тапи, както и от намаляването на търсенето на вино бизнесът им загуби стабилноста си.
Сега обаче положението се подобри в известна степен, след като в резултат на серия опити на испански учени беше установено, че за съхраняване на качествата на виното най-подходяща е корковата тапа. Работата е в това, че молекулярното замърсяване на виното, което влияя на вкуса и букета на виното при пластмасовите и гумени тапи е много по-голямо отколкото при корковите.
Източник:drinkblog.ru
 

Назад