Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Дефиле на младото вино 2015

24.11.2015

 

На 27 ноември в Пловдив започва седмото издание на едно от важните събития за българския винен туризъм - фестивалът Дефиле на младото вино.
Организаторите от Съвета по туризъм – Пловдив са подготвили поредица от дегустации, съпроводени с лекции и богата културна програма.
Посетителите на традиционното изложение на млади български вина ще се насладят на вино от последната реколта на 26 водещи винопроизводителя от цялата страна. Te ще представят своите млади вина в неповторимата атмосфера на 12 емблематични места - къщи, ресторанти и открити площи в Стария град. В петък, събота и неделя дегустациите ще започват в 11:00 и продължават до 18:30 часа. В голяма част от обектите ще бъде предлагана специално приготвена храна за дегустациите.
Официалното откриване на „Дефиле на младото вино” е в 27 ноември, петък от 13:00 часа, когато ще тръгне традиционното Дионисиево шествие от площада пред Общината към Стария град, съпровождано от ансамбъл Тракия. Символичното начало на консумацията на младо вино ще бъде дадена по традиция с отваряне на Бъчвата на младото вино, която е предоставена от миналогодишния носител на златното отличие – Вила Юстина. 
Празниците, посветени на виното започнаха в понеделник, 23 ноември, когато се откри културната програма, предшестваща дегустациите, наречена Дни на младото вино. Тя представя атрактивни събития като спектакли, танцови атракции и лекции и дегустации със свободен вход за посетителите. За пръв път в рамките на Дните на младото вино се организира винен тур с музика на живо, по време на който в избрани клубове в Пловдив, посетителите ще могат да дегустират вина под музикалния съпровод на разработен за събитието джаз репертоар с фолклорни елементи, изпълняван на китара и гъдулка от музикантите Добромир Велев и Богдан Ганев.
Акцент в програмата тази година е и специално създаденият за фестивала спектакъл на огъня и танца Легенди за виното, който пловдивчани и гостите на града ще могат да видят на 26 ноември от 19:00 часа на Римски стадион. Артистите от Театър на огъня и сенките Fireter ще разкажат една древна легенда за Ампелос, любимия сатир на бог Дионис, като използват красотата на огъня и светлината.
Наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента определен от дегустационната комисия, ще бъдат връчени по време на Вечерта на майсторите на виното, която ще се състои на 28 ноември.
Тазгодишното издание на фестивала Дефиле на младото вино е включено в програмата на участниците в Седмата международна среща на туроператорите, която ще се проведе в Пловдив по същото време. Това дава възможност за международна реклама на събитието като част от националния туристически календар и популяризиране на младото българско вино като продукт от национално значение. 
Източник:
DiVino

Назад