Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Как затварят с тапи бутиките с вино?

13.02.2016

Бутилките с нормално гърло или еврогърло са 18.5 мм. плюс минус 0.5 мм. Подходящата тапа е 23 мм. диаметър за агломерат и двучелни и 24 мм. натурални или колматирани тапи. Ако виното  ще се съхранява дълго тапи 25 мм. или даже 26 мм. ще бъдат още по подходящи.
За да вкара тапата в бутиката, пресата използвана за целта има коничен преходник. За повишаване на еластичноста на тапата, тя може предварително да се обработи с пара или гореща вода.
При индустриални условия, по време на процеса от бутилксата се изтегля въздуха и така се формира обем с понижено спрямо атмосферното налягане. Изтеглянето на кислорода предотвратява окисляването на виното, което влошава качеството му. Пониженото налягане противодейства на налягането в резултат на топлинното разширение на виното и не позволява да бъде избита тапата.
 

Назад