Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Американски учени уточниха полезните свойства на червеното вино

20.05.2012

 Американски учени уточниха полезните свойства на червеното вино

Американски учени уточниха механизма на лечебното действие на активният компонент на червеното вино
Както съобщава EurekAlert!, група специалисти под ръководството на  David Sinclair от  Harward Medical School са изучили метаболизма на ресвератола. Резултатите са публикувани в списанието Cell Metabolism –май 2012.        
Предишни изследвания на ресвератола сочат, че биологочните ефекти на веществото се обуславят от активността на ген – SIRT1. Този ген кодира фермент от семейството на сиртуините, които регулират много ключови функции в организма – в това число и отговарящите за биологическото старение.
Фармацевтичната компания Sirtis търси изкуствени аналози, които по ефективност могат да се сравнят с тези на компонентите на червеното вино. Специалистите на компанията обаче прекратили изследванията, предполагайки че веществото може да задейства едновременно няколко молекулярни механизма.
Групата на Синклер е направила множество експерименти върху лабораторни мишки. Изследователите са успели да селектират  лабораторни мишки, които нямат ген  SIRT1. 
Съгласно резултатите от изследванията, когато обикновени лабораторни мишки приемат ресвератол се наблюдава повишаване на скоростта на образуване на кофермента никотинамидадениндинуклеотид в мускулната тъкан. При мишките, които нямат ген  SIRT1, този ефект, обусловен от неговата активност, не се наблюдава.
Освен това Синклер и колегите му са изяснили, че пряко въздействие на гена SIRT1 оказват само неголеми количества ресвератол. Генът обаче запазва ключовото си действие независимо от дозата.
По рано учените установиха, че ресвератолът, който се съдържа в обвивката и в семките на червеното грозде, подобрява метаболизма на мъже, които страдат от  затлъстяване.
 

Назад