Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Виното с възрастта

09.06.2012

С напредване на възрастта и особено след 65 години хората намаляват консумацията на алкохол в сравнение с по младите, а като правило я намаляват и дори свеждат до нула поради здравословни проблеми.

Какви са лошите новини?

Стареенето намалява възможността на тялото да „толерира” алкохолът  съдържащ се във виното, защото с остаряването  в човешкото тяло променя съотношението между водата в него и телесната мазнина – то  намалява и поради тази причина има по малко вода, която да разрежда алкохола.  

Следователно, ако по възрастен човек изпие толкова вино, колкото изпие по млад, то той ще има по висока концентрация на алкохол в кръвта. В резултат на това кръвният потокът през черният дроб ще намалее и ензимите му ще разграждат алкохола по бавно. Следователно токсичният алкохол ще остане по дълго време в черният дроб преди да продължи участието си в кръвоносният цикъл или да се разгради напълно. Това увеличава риска от увреждане на черният дроб.

Освен това имаме промяна в психичните и чисто физически реакции, в това число времето необходимо за реагиране при координиране на движенията, на  зрението  и  чуването. Това увеличава риска от инциденти, като спъване и следващо го падане и такива при шофиране.

Освен това алкохолът взаимодейства с повечето лекарства, които човек може би приема. Ефектът от алкохола върху мозъка се увеличава от лекарства, които забавят дейността му – например приспивателни, антихистамини, такива срещу тревожни състояния или безпокойство, както и редица обезболяващи.

Алкохолът и някои лекарства като антибиотиците,  средства срещу съсирване на кръвта, лекарства срещу високо кръвно налягане, и такива които се приемат при заболяване от диабет се разграждат в черния дроб от същите ензими, които разграждат алкохола, така че висока концентрация на алкохол в кръвта или висока концентрация на съответното лекарство в нея може да доведе до нежелани странични ефекти, както от наличието на алкохол, така и от приетите лекарства.

Какви са добрите новини?

Когато човек остарява съотношението между изпитото количество вино и рискът от развитие на определени заболявания – болестни състояние намалява.

Например, ако човек пие малко или умерено количество вино намалява рискът от развитието на група заболявания и болестни състояния касаещи сърцето и кръвоносните съдове (артерии и вени), които включват атеросклероза (загуба на еластичност и втвърдяване на стените на артериите), високо кръвно налягане, инфаркт, инсулт – от блокиране или от спукване на кръвоносни съдове. Същото се отнася и до деменцията, депресията и загубата на костна маса, а възможностите за възприемане, оценяване и аргументиране и запомняне се подобряват.

Рискът от развиване на изброените заболявания и болестни състояния обаче се увеличават при употреба на големи или чрезмерни количества вино.

 

Назад