Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Вино направено в гаража

24.03.2013

Гаражисти.така  наричат група винопроизводители – новатори от региона на Bordeaux, произвеждащи "Vins de garage" или на английски "Garage wine". Групата се появи в средата на 1990-те, като реакция на традиционният стил на Bordeaux-то, което е с високо съдържание на танини и изисква продължително стареене в бутилки, за да стане годно за пиене. Гаражистите разработиха нов стил по съвместим с международното разбиране за винени стилове.
За червените вина това означава „подчертан, изпъкващ, често с повишено съдържание на алкохол”. Новият стил при белите вина означава „ясно изразен вкус на дъб с малко остатъчна захар”. Този нов винен стил е противоречив, и пуристите претендират, че тези вина не отлежават достатъчно, че не отразяват достатъчно добре  terroir‘ът на региона, нито пък typicité‘то на използваните  видове грозде. Характеризиран като „вино, чиито характерни качества отразяват пренебрежение към традиционното третиране на индивидуалният, специфичен  terroir”, терминът понякога се използва до известна степен като двусмислен комплимент, предвид това, че "Vins de garage” вината идват от досега неизвестни винарски изби, без надлежно регистрирани минали постижения, награди и родословие. Алренативно такива вина се наричат "super-cuvée" или "microchâteau". Вината произведени в тези изби често се радват на много високи винени балове от Robert Parker, и обикновено се продават на високи цени поради своята изключителност, поради хиперболизиране на качествата им и поради това, че са на мода.
Някои критики на "Vins de garage"  касаят високите им цени и ограничено по обем производство, в резултат на което изглежда, че те се правят по скоро за колекционерите на вина, отколкото за любителите на виното.
 

Назад