Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Ватиканът с най-голяма консумация на вино на глава от населението в света

02.03.2014

Ако папата е средностатистически гражданин на Ватикан, то той изпива по една чаша вино дневно


Миниатюрната държавица Ватикан консумира повече вино на глава от населението, отколкото коя да е друга страна в света, съгласно калифорнийският Wine Institute информира ни
huffingtonpost.com .
Последните статистически данни на Wine Institute, сочат че Ватикан консумира 74 литра вино на глава от населението или около 105 стандартни бутилки по 0.75 литра. Това е с малко повече от  два пъти  от консумираното от италианците или французите вино. В Обединеното кралство пък изпиват около една трета от това количество.
Трябва да отбележим, че в тези 105 бутилки влизат и тези които се използват и за причастие, въпреки че това количество не е голямо. Тук има значение специфичният състав  на ватиканското население – приблизително 800 души, главно възрастни образовани мъже ( в статистиката е отразена липсата на деца). Освен това там често се хранят групово, което също допринася за по-голямата консумация на вино. Впрочем предвид незначителното по брой население на Ватикан всяка „намеса” на външни лица в статистиката силно изкривява данните за реалната  консумация. Като отчетем, че във Ватикан има един супермаркет, който продава вино, при това на практика с почти нулеви данъчни начисления, то приносът в статистиката на италианците и на туристите пазаруващи в този супермаркет е значим.
Kонсумацията на вино на глава от населението в други миниатюрни държава като Андора (46 литра вино на глава от населението) и френските острови St. Pierre и Miquelon край бреговете на Канада (44 литра вино на глава от населението) грубо е около 60% от консумацията във Ватикан. Люксембург с население 535 000, почти 667 пъти по-голямо от това на Ватикан е на второ място в списъка с 56 литра вино на глава от населението годишно. 

Назад