Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Вино или жажда

28.02.2015

Представете си, претърпявяте корабокрушение. Попадате на микроскопичен необитаем остров, без източници на вода за пиене, но наоколо има кашони с вино и бира изхвърлени от океана заедно с Вас. Да пиете или да се мъчите от жажда? Това е въпросът.
Да започнем с виното. Знаем, че алкохолът е диуретик. Количеството на отделената урина се контролира от антидеуретичният хормон – АДХ (наречен още вазопресин). Благодарние на него бъбреците извличат излишната вода от урината и я включват във вторичният оборот в човешкото тяло. Без АДХ бъбреците биха насочвали до 10 литра вода кум пикочният мехур на всеки 24 часа, но АДХ свежда това количество до литър, два. Алкохолът увеличава производството на урина, тъй като подтиска производството на АДХ. Колкото е повече  алкохолът в кръвта, толкова повече вода от приетата с алкохолът  се насочва към пикочният мехур. Това е дехидратацията.
Да примем, че ще изпиете бутилка вино. При това положение ще загубите повече течност, отколкото сте изпили, но докато тялото се „изсушава“, то ще увеличи производството на АДХ, за да компенсира и ситуацията ще се върне в равновесие. Алкохолният градус на виното е за повечето вина 13. При такова положение ще бъдете сериозно обезводнени (да не говорим за това, че ще се напиете!), но от жажда няма да умрете.
При положение, че предпочетете бирата с алкохолен градус 5-6, то това би било „по здравословно“, равновесните стойности на АДХ ще бъдат постигнати по рано.
 

Назад