Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Количеството на налятото вино еднозначно зависи от формата и размера на чашата

09.11.2015


Американски учени са успели да докажат, че формата и размера на чашата еднозначно определят количеството налято в нея вино.
Американските изследователи са предложили на доброволци да наливат в чашите толкова вино, колкото смятат за нормално – по тяхна преценка. Резултатът показва, че в широките чаша доброволците са наливали средно по 12% повече вино, отколкото в обикновените. Оказало се, че и цветът на виното влияе на на разултата от експеримента. Доброволците са наливали в чашите по 9% повече бяло вино в сравнение с червеното. Още повече, местонахождението на чашата в момента когато в нея се налива вино играе значителна роля. Ако чашата е била държана в ръка в момента когато в нея се налива вино в нея се оазвало 12% повече вино в сравнение с количеството вино в чашите стоящи на масата.
Както отбелязват изследователите, когато се раказва за количеството изпито вино като за мярка се използва чаша, по този показател съществено се мени в зависимост от това, какво е било виното и в какви чаши е било наливано.
Източникr:drinkblog.ru/
 

Назад