Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Запазване на виното в отворена бутилка

14.11.2015

Както е известно, при умерена употреба виното е полезно. Затова често се случва така: вечерта изпиваш чаша или две, а останалото трябва да се запази за следващият път.
Трябва да отбележим, че доколко правилно ще запазим виното зависи от количеството. От момента на изваждането на тапата виното започва да взаимодейства с кислорода. От тук нататък всичко зависи от възраста на виното. Най-добре се съхранява младо, до пет годишно червено вино. То трябва да се прелее в нерозначен съд с плътно прилягаща запушалка. Това роди да смекчаване на танините, а следователно до по пълно разкриване на букета. Що се отнася до старите вина, те са с много деликатен баланс и след отваряне на бутилката качеството им може много бързо се влоши. След няколко часа, ако става дума за много старо вино, а в някои случаи и за по малко от час, виното може да загуби първоначалният си вкус. Поради това не се препоръчва стари вина да се съхраняват след отваряне на бутилката.
Както и другите хранителни продукти, отвореното вино може да се запази в хладилник, доколкото ниските температури забавят химическите реакции и при такива условия процесът на окисление проъича по бавно. Понижението на температурата подтиска развитието на оцетнокиселите бактерии от рода Acetobacter способстващи за изменение на вкуса на виното до пълното му вкисване. И така, ако се налага да се запази отворена  недопита бутилка вино за известно време, то в домашни условия най доброто решение е да я поставим в хладилника.
 

Назад