Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Как и защо в действителност е полезно червеното вино?

09.03.2013

Американско учени публикуваха резултатите от мащабно проучване, което позволи окончателно да се изясни защо употреба на умерени количества червено вино е полезна за човешкото здраве. Беше известно, че антиоксидантът ресвератрол активира белтъкът SIRT1, и това е полезно за организма, а сега вече е ясен и механизма на тази активация, което ще позволи в бъдеще да бъде създадено лекарство против стареенето.

Досега беше известно, че червеното вино удължава живота, че го предпазва от рак, сърдечни заболявания, болестта на Алцхаймер, диабет и т.н. Механизмът благодарение на който се случва всичко това обаче оставаше загадка. Даже и след като се изясни, че това е свързано с работата на белтъкът SIRT1, чиито ген като че ли активира  влизащият в състава на червеното вино антиоксидант наречен ресвератрол.

Сега нещата се изясниха. През петъчната нощ в Science 8 March 2013: Vol. 339 no. 6124 pp. 1216-1219 беше публикувана статията Evidence for a Common Mechanism of SIRT1 Regulation by Allosteric Activators от голям авторски колектив, става дума за 30 души. От името на колектива David A. Sinclair споделя:”Трябваха ни 6 години. Сега можем точно да кажем как действа ресвератролът и как той прави белтъкът SIRT1 свърхактивен".

Тази работа открива съвършено нови перспективи за разработка на нови лекарства против стареенето и по точно против болестите, които често го съпровождат. Предишни експерименти на групата на Sinclair показаха, че ако на мишки се инжектира ресвератрол два пъти се увеличава имунитетът им към стареене и затлъстяване. При есперименти с дрожди, нематоди, пчели, мухи, и съответно с мишки ресвератролът съществено е увеличавал продължителността на живота им – средно с 30 – 50 %. „В историята на фармацевтиката няма лекарство,. което да ускорява толкова действието на белтък, както ресвератролът прави това с SIRT1. Почти всички останали препарати или забавят действието или просто го блокират” казва Sinclair.

Ресвератролът се съдържа в гроздето и някои други растения, като орехите и фъстъците, а също и в гъбите. При червените вина, най-висока е концентрацията му сорта Мускател (до 40 мг. на литър), докато при другите сортове концентрацията му рядко достига до10 мг. на литър. Лекарите твърдят, че за ефективен резултат трябва да се приема ресвератрол без прекъсване, така че трябва да се пие червено вино (или ако има съответни лекарства) ежедневно, по 200 грама на ден.

 

 

Назад