Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Склонноста към измама у някои учени

20.01.2012

Дипак Дас (Dipak Das), директор на научно изследователския центът по сърдечносъдови заболявания на Университета на Кънектикът (University of Connecticut), известен с трудовете си за ползата от червеното вино за сърцето и кръвоносните съдове е предоставял на повече от 100 (сто) инстанции фалшифицирани резултати на изследванията си. Ръководството на Университета е информирало дузина научни списания за възможните проблеми с работите му. Става дума за 26 статии, в 11 списания.
    Дипак Дас е изследвал ресвиратрола – ингредиент на червеното вино, демонстриращ голям потенциал като укрепващо сърцето средство. За иследванията си, той е получил федерално финансиране от 890 000 US$, които както сега става ясно, не е използвал за това за което са му били дадени. След разкриването на измамата, той е преживял инфаркт и по настоящем не работи. Университета на Кънектикът е започнал процедура по уволнението на Дипак Дас. Говорител на университета е споделил голямото разочарование на ръководството от крещящото нарушение на научната етика.
    Съгласно резуме от 60 страници на доклад от 60 000, анализиращ случаят „Дипак Дас” са намерени 145 случая на фабрикуване и фалшифициране на данни.
    Между впрочем „изследвнията” на Дипак Дас не са се отразили на „имиджа” на ресвиратрола, тъй като в дадената област са работили и работят десетки учени в университетски лаборатории в много страни.

Назад