Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Стобалната система на Паркър

29.01.2012

Тази система за оценка на вина е субективна, но въпреки това е най-разпространена и е призната както от любители, така и от професионалисти. Тя има и много противници, тъй като битува мнението, че крайната оценка силно зависи от личните предпочитания на дегустатора. Независимо от това системата на Паркър се използва от повечето оценители на вина.
Системата е дело на Робърт Паркър – най–известният в днешно време дегустатор. Той е роден на 23 юли 1947 г. в САЩ, завършил е университет и юридическа академия и работил като адвокат. В края на шестдесетте животът го е запратил във Франция, където е опитал истинско френско вино. Когато се е върнал в родината си, той започнал изучава винопризводството. По–късно започва да пише по темата. Издал е много книги по темата. Започва да издава и списание „Винен адвокат”.
Именно в това списание той започва да използва стобалната система за оценка на вината, която с времето е получила признание от почитателите на виното. Паркър съумява да приобщи към системата и дегустаторите.
Стобалната система е основана напълно на мнението на дегустатора. Той присвоява бала по силата на собствената си оценка. Баловете са от 50 до 100. Вино с бал 50 се счита за възможно най–отвратително, по-скоро това не е вино. Бал 100  получава еталонно вино от екстра класа.
95 - 100 - изумително вино.
90 - 94  - много хубаво вино, с изискан вкус.
85 - 89 - качествено вино с всичките му достойнства.
80 - 84 - нормално вино без сериозни недостатъци.
70 - 79 - удовлетворително вино, което може да се пие и толкова.
60 - 69 - лошо вино, по-добре е да не се пие.
50 - 59 – отвратително вино, негодно за пиене.

Назад