Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Устойчиви на мана лози създадоха в института в Плевен

21.08.2014

Три нови сорта лози, устойчиви на болести като мана и климатични промени, създадоха учените от Института по лозарство и винарство в Плевен четем в http://agronovinite.com/. Единият е десертен розов сорт „Гарант“, обясни директорът на института доц. Иван Пачев.
Вторият сорт грозде е „Трапезица“ – червено винено грозде, а третият е междинен бял сорт „Плевен“, който е подходящ за производство на вино, но може да се консумира и като десертен.
Новите сортове лози издържат на мана, студ и суша. Предимството на новите сортове грозде, създадени в института в Плевен, е че те са силно устойчиви на мана, студове и суши, и са подходящи за българските природни, почвени и климатични условия, обясни доц. Пачев.
Новите сортове ще бъдат внесени за одобрение в Изпълнителната агенция към Министерството на земеделието и храните. През последните 25 години селекционерите в института в Плевен са създали 21 нови сорта лози.

 

Назад