Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Институтът по лозарство и винарство представи три нови сорта грозде

29.08.2014

Тази година представяме 3 нови кандидат-сорта грозде. Това заяви директорът на Института по лозарство и винарство (ИЛВ) - Плевен, доц. д-р Иван Пачев по време на изложба на десертното и виненото грозде в сградата на института. „Два от сортовете са розови десертни, а третият е червен – винен”.
Доц. Пачев изтъкна, че отличителна черта на новите три сорта е големината на зърното и приятните вкусови качества. Той  съобщи, че общо са изложени 31 сорта узряло винено и десертно грозде, от които 9 винени и 22 десертни.
Ученият коментира, че по-лоша ще е реколтата в местата, където лозята не са обработвани активно с фунгициди, докато на местата, където лозята са третирани по 10 и повече пъти, реколтата е запазена до 80-90 процента.
ИЛВ стопанисва 1500 дка, от тях 800 дка са лозя, половината от които са винени сортове, а останалите 400 декара включват една огромна колекция от 2000 сорта, която е най-голямата на Балканския полуостров и в Европа.
Учените в института от години работят по създаването на сортове, устойчиви на различни заболявания - особено на мана, оидиум и имат повишена устойчивост на ниски температури.
На изложението присъстваха производители на грозде от Хърватия, Сърбия и Италия.
Източник:

Назад