Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

CHARDONNAY DU MONDE 2012

23.03.2012

Приключи един от най-престижните международни конкурси - 19-тият ежегоден конкурс за вина Шардоне Chardonnay du Monde 2012, чиято цел е да събере и оцени най-добрите вина Шардоне в света в  Chateau des Ravatys -  Pasteur Institute в Saint lager, (Бургундия), състоял се от 7 до 10 март т.г..

Амбицията на това международно състезание е да селектира най-добрите вина Шардоне на база на присъщите само на тях качества.

Целите са: Да се поддържат мерките за гарантиране на високо качество, предприети от производителите на Шардоне в световен мащаб. Да се демонстрира разнообразието на произвежданите вина Шардоне. Да се създаде място за срещи на ангажираните с Шардоне, като по този начин се съдейства за подобряване на качеството на този сорт. Да се подпомагат изследванията и рапространяват вече натрупаните знания за Шардоне. Да окуражава търсенето на качеството при организиране на конкурси за вина чрез подобряване познанията на дегустаторите за Шардоне.

Също така Chardonnay du Monde се ангажира да създаде организация на мрежов принцип на производителите на Шардоне, която да подпомага разпространението на информация за Шардоне и да обучава дегустатори как да оценяват вината Шардоне.

Помощ за подобряване на интерпретацията на резултатите от дегустиране чреа улесняване на въвеждане на данните и използване за анализ на компютъризирани бази данни е друга амбиция на Chardonnay du Monde. Освен това се предвижда и създаване на програма за обучение за акредитирани оценители за нуждите на Chardonnay du Monde. И не на последно място да се събере на едно място информацията за вината Шардоне, участвали в конкурса.

В Chardonnay du Monde 2012 са предствени 908 вина от 43 страни. Оценяването е направено при стриктно спазване на международните правила и процедури за гарантиране на качеството. 50% от оценителите са от други страни – не от Франция. Дегустациите са продължили четири дни и с медали са оценени 303 или 1/3 от всичко 908 вина. Разпределението на медалите е както следва: 67 – златни, 191 – сребърни и 45 – бронзови.

Резултатите за България са: един златен медал за ЛВК-Винпром  АД, Търговище, http://www.lvk-vinprom.com/ - за Targovishte Chardonnay 2011, четири сребърни медала - Винарска Изба „Братя Минкови“, http://minkovbrothers.bg/ - за Minkov Brothers Tradition Chardonnay 2011, Винпром Ямбол http://www.vinpromyambol.com/, за Villa Yambol Chardonnay 2011, „Винекс Славянци” АД, http://www.vinexbg.com/contact.html - за Leva Chardonnay Réserve 2008 и ЛВК-Винпром  АД, Търговище, http://www.lvk-vinprom.com/ - за Targovishte Chardonnay 2009 и един бронзов медал за Катаржина Естейт ЕООД, получен за Les Fleurs Chardonnay 2010. И така България взема 2% от всички медали.

Назад