Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Очаква се винарските предприятия да преработят 250 хил. тона грозде

28.10.2015

В средата на септември гроздоберът стартира в цялата страна. Картината е шарена - според някои лозари реколтата е много добра и като количество, и като качество. Други обаче се оплакват, че лозята все още не са се възстановили от миналогодишните болести и ще приберат грозде колкото за домашна употреба, пише в. „Стандарт“.
В началото на октомври ще има ясна картина за реколта 2015 г., твърдят от Националната лозаро-винарска камара.
„Добра реколта от грозде ще приберат тази година лозарите ни. 2015 г. се очертава като най-ударната за последните 30 г.“, твърди инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията по лозата и виното (ИАЛВ). Според него се очаква в шарпаните да влязат минимум 250 хиляди тона. За сравнение през 2014 г. винарските предприятия са преработили едва 109 хиляди тона.
Тази година гроздето в нашия регион е с отлично качество, заяви за "Стандарт" Валентин Реджев, представител на фирма "Дюпон" за Сливен, Ямбол и Бургас.
"Захарността достига до 23-24 градуса, което е много добре. Нашите лозя, които са добре гледани, дават по 1000 кг от декар. Цената тръгва от 60 ст. и достига до 1 лев за килограм грозде. Първо се берат мускатовите бели сортове, по-късно - червените. Някои производители избързват да си продадат реколтата, въпреки че захарността на гроздето им е все още 20-21 градуса, но ги привлича цената от близо лев", каза Реджев.
"За разлика от миналата тази година реколтата е добра и като качество, и като количество. Големият проблем обаче е в липсата на хора по селата. Просто няма кой да прибере продукцията", заяви Едуард Куриян, шеф на винарска изба "Росиди".
"В селата са останали само възрастни хора, ромите са навсякъде, но качеството им на работа е много лошо. Купихме електрически ножици за лозята. Те обаче не могат да работят с тях и правят повече пакости, отколкото да вършат работа. Голям проблем са ни еднодневните договори. Наемаме хора да попълват на неграмотните работници контрактите. Трябва да започнем работа в 7 часа сутринта, а 2-3 часа отиват за попълване на договорите", каза Куриян.
От недостиг на работна ръка се оплакват и в Бургаско. "Много хора заминаха на гроздобер във Франция. Знае се, че там заплащането е някъде към 50 евро на ден. Но при нашите условия с тези изкупни цени няма как да се плаща толкова", коментира Росица Симеонова, председател на местната Лозаро-винарската камара, пред "Фермер".
Лозарите в Бургаско обаче са недоволни от добивите и качеството на гроздето. Реколтата е слаба, макар и доста по-добра от миналогодишната, която бе унищожена от дъждовете и наводненията. "В сравнение с миналата година имаме 50% повече грозде, но за сметка на това качеството не е толкова добро", коментират лозарите в Поморийско.
Средно между 800 и 1000 кг на декар са добивите в региона. В момента тече кампанията по изкупуването на бялото грозде. Качествените сортове като "Мускат" и "Шардоне" се търгуват по 70-80 стотинки на килограм. По-масовите като "Димят", "Мискет" и "Юни план" са между 40 и 50 стотинки.
За червените сортове се очакват между 50 и 60 стотинки, приблизително колкото и миналата година. "Годината е съвсем нормална, нито силна, нито слаба. Изкупните цени също се запазват без промяна, затова цените на виното и ракията също ще останат същите. Няма причина да се повишат, нито да се намалят", коментира изпълнителният директор на "Черноморско злато" - Поморие Йордан Панайотов.
Шарена е картината в Хасковско. Според един от биопроизводителите на вино в региона - Йонко Тодоров, заради сухата година мерлото е добро. Той очаква от масивите си крайСтамболово, в които има червен и черен памид, каберне и мерло, добиви от средно 600-800 кг от декар. Дори прогнозира излишък на пазара над потребностите на преработката, което веднага предполага и по-ниски изкупни цени.
Мнението на собственика на "Блок Стенд" е, че през последните година-две има ренесанс на лозарството и винопроизводството у нас. Увеличават се и площите на нови лозови масиви.
Тодоров смята още, че се усеща и повишаване като цяло на културата за консумация на вино при българина. Това определя и търсенето на по-висококачествени вина, които отговарят не просто на определението "напитка", а на "еликсир".
На коренно различно мнение обаче са стопаните на лозови масиви на 40 км от Стамболово - вс. Сусам, община Минерални бани. Райна Русева, която има лозя от години, е категорична, че въпреки по-добрата 2015 година, реколтата не е на ниво. Масивите все още не са се възстановили след миналогодишната мана.
В Сусам са на старта на беритбата, но първите добиви не показват обнадеждаващи резултати. Русева прогнозира най-много по 60 кг на декар. В някои части дори прогнозират едва около 20 кг от декар, като количествата ще стигнат само за домашна употреба.
В началото на октомври ще има ясна картина за реколта 2015, заяви Радослав Радев, председател на Национална лозаро-винарска камара. Той смята, че няма да има проблеми с реализацията на гроздето и то ще бъде изкупено.
Очакванията му също са за 250 млн. кг грозде и 185 500 хил. л вино от него. Той посочва, че голяма част от гроздето се изкупува от частни лица за производство на вино в домашни условия и много производители разчитат на такъв тип търсене, защото успяват да реализират продукцията си на по-добри цени.
Що се отнася до чуждестранния интерес към българското грозде, според Радев той не е огромен. "Има интерес от страна на други страни към нашето грозде, но не такъв, че да повлияе на провеждането на кампанията. Изкупуваните от чужденците количества не са големи. Засега има заявени намерения, но какво ще се случи на практика, не е ясно", коментира той и припомня, че преди 2 г. реколтата беше повлияна от чуждестранния интерес, което обаче не очаква да се случи с тазгодишната. "Иначе от нашето грозде купуват италианци и румънци, но не бих казал, че интересът им е голям", посочва Радев.
Лозарите в Мелнишкия край се радват на помощта на чужденци при гроздобера в региона. Сред атракциите за туристите е да участват в кампанията по прибирането на гроздето. "Някои туристи дори идват нарочно през септември да отдъхват в нашето градче, за да се включат в гроздобера", допълват лозарите.
Стопани се заричат да не продават под 60 ст.
Стопани в най-лозарския район на Пиринския край - Катунци, се заричат да не продадат и една чепка грозде под 60 ст. за кг. "Винпромите вече си имат собствени насаждения и не дават добра цена. Принудени сме да продаваме на дребно на хората, които пък нямат достатъчно пари да плащат скъпо. Но ще е престъпление да продаваме евтино", твърдят лозари от Катунци.
Част пък от лозарите в Хасковския регион загубиха 99% от реколтата си преди около две седмици, след като я удари градушка.
Източник:
investor.bg

 

Назад