Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Защо червеното вино причинява главоболие?

14.11.2015

 

Понякога, някои хора се оплакват от главоболие при употреба на червено вино – докато го пият. Според някои вярвания причината е в чувствителността на някои хора  към сулфитите. Сулфитите са химически съединения, които съдържат сулфитен йон SO32−. Те често се използват за консерванти във вина (за да предотвратят повреждането и окислението им). Освен това сулфитите са естествена съставка в почти всички вина. Естествено възникналите във вината  сулфити достигат до 40 ppm . Така наречените екологични вина не са задължително без сулфити. При тях концентрацията на сулфити достига 20 ppm.
Белите вина съдържат повече естествено възникнали сулфити отколкото червените. Същото важи и за сушените кайсии. Бирата и сайерът съдържат прибавени сулфити. Тогава защо хората не се оплакват от главоболие при употреба на бяло вино? Става дума повече май за това, как се възприема силата на нещата. Хората често говорят,  че червеното вино е по силно от бялото.
По вероятно е главоболието да се дължи на хистамините в кожите на гроздето. Става дума за хистаминовата  непоносимост. Освен това симптоми и оплаквания от хистаминова непоносимост могат да се появят и при здрави хора, при употреба на по-големи количества богата на хистамин храна.  Червените вина прекарват повече време в контакт с кожите на гроздето – так червените вина стават червени. Затова те имат и повече хистамини от белите вина. Ето защо по време на употреба на червено вино е по вероятно някои хора могат да получат главоболие, отколкото ако употребяват бяло вино или розе. 
 

Назад