Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Съединение в червеното вино може да блокирането формирането на мастни клетки

18.04.2012

Ки-Хонг Ким установи, че piceatannol, съединение което се съдържа в червеното вино както и в съединение блокира растежа на незрелите мастни клетки. (Purdue Agricultural Communication photo/Tom Campbell)

Уест Лафает, Индиана – Съединение намирано в червеното вино, гроздето и някои други плодове, подобно по състав на resveratrol’а е способно да блокира процеси, които позволяват на мастните клетки да се развиват и така отваря въвможност за разработване на методика за контролиране на затлътяването, съгласно изследване проведено в университета Пърдю (Purdue University).

Ки-Хонг Ким, професор (по специализирал се в хранително-вкусови изследвания) и Юнг Иеон Квон от лабораторията на Ким публикуват в последният брой на Journal of Biological Chemistry, че съединението piceatannol блокира способноста на незрелите мастни клетки да се развиват и растат.

Докато за подобно съединение, като resveratrol’ът съдържащо се в червеното вино, гроздето  и във фъстъците се смята, че помага в борбата с рака, сърдечно съдовите заболявания невро дегенеративните заболявания – piceatannol’ът може да се окаже ефективно оръжие срещу затлъстяването. Resveratrol’ът се преобразува в piceatannol в човешкият организъм след консумация.

“Piceatannol’ът в действителност  влияе на процесът adipogenesis, по време на който мастни клетки се превръщат в зрели такива,” казва Ки. “В присъствието на piceatannol се наблюдава забавяне и даже пълно инхибиране на adipogenesis’а”.

По време на период от 10 или повече дни незрелите мастни клетки наречени preadipocytes преминават през няколко етапа, преди да се превърнат в зрели мастни клетки или adipocytes.

“Изходните клетки, даже и ако не са натрупали липиди имат потенциала да се превърнат в мастни клетки,” обяснява професор Ким. “Ние смятаме, че adipogenesis’ът и важен етап на развитие на молекулярно ниво, по време който може да се забави или даже да се предотврати натрупването на мастни клетки, и като резултат от това надяваме  се и на увеличаването на мастната тъкан.”

Ким е установил, че piceatannol’ът  се свързва с инсулиновите рецептори на незрелите мастни клетки по време на началният етап на adipogenesis’а, и така блокира възможноста на инсулина да контролира цикъла на развитие на клетките, като освен това активира гени, които прекратяват следващите етапи на формирането на мастните клетки. Piceatannol’ът ефективно блокира пътищата необходими на незрелите мастни клетки да узреят и растат.

Piceatannol’ът е едно от няколкото съединения изследвани в лабораторията на Ким с оглед полезноста им за човешкото здраве. Той присъства в различни количества в семките и кожицата на червеното грозде, боровинките, маракуята (Passiflora edulis) и някои други плодове.

Професор Ким желае да потвърди резултатите от изследванията си, които са направени върху клетъчни култури, като използва модел на затлъстяване при животните. Неговата бъдеща работа ще включва и търсенето на методи за предотвратяване на деградацията на piceatannol’а, така че той да присъства в достатъчно големи концентрации в кръвта и по този начин да предотвратява adipogenesis’а или увеличаването на мастната тъкан.

“Необходимо е да се работи върху подобряване на стабилноста и разтворимоста на piceatannol’а за да се постигне биологичен ефект,” казва в заключение Ким.

Тези изследвания са финансирани от Фондацията за научни изследвания на Унивеситета Пърдю (Purdue Research Foundation - http://prf.org/).

Назад