Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Ледено вино

23.12.2015

 

Леденото вино е тип десертно вино, произведено от грозде, замръзнало преди да бъде обрано. Захарите и другите разтворени твърди съставки не замръзват, но водата – да. В резултат ширата е по концентрирана, а това води до по малко количество, но до много сладко вино.
При леденото  вино замръзването настъпва преди ферментацията, а не след това. За разлика от други вина, от които се правят десертни вина, като Sauternes, Tokaji, или Trockenbeerenauslese, гроздето от което се прави ледено вино не трябва да е засегнато от Botrytis cinerea или благородно гниене (Botrytis cinerea полепва по зърната на гроздето и благоприятства  изпаряването на водата, при което се увеличава захарното съдържание. Такова грозде е подходящо за сладки десертни вина.), и ако да, то не в такава степен. Само здраво грозде може да издържи докато възникне възможност да бъде брано за производство на ледено вино. Това в екстремални случаи може да се случи и след Нова година в северното полушарие. Така се получава вино с характерна освежаваща сладост, балансирана с висока киселинност. Когато виното не е засегнато от Botrytis cinerea есе нарича „чисто“.
 

Назад