Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Защо пием шампанско на Нова година и с какво върви най-много

31.12.2015


Може би се чудите защо на Нова година пием шампанско. Отговорът се крие от преди 1500 години. Крал Кловис става християнин в църква в град Реймс, в региона Шампан. В продължение на векове, там са били короновани различни крале, което се отпразнувало с шампанско, съобщават от платформата foodpanda.
До този момент газираното вино е било просто обикновена напитка, докато известния монах Дом Периньон, не преоткрива истинския вкус на шампанското и започва да мисли как да го бутилира, за да се запази блясъка му. 
Луи XV, постановява, че само шампанско може да се доставя в бутилки, а всички други вина трябва да бъдат транспортирани с бъчви. Смятало се е, че това е много полезна напитка, подходяща предимно за аристокрацията. От този момент, напитката е била задължителна на специални тържества като сватби, кръщенета и други. 
От друга страна, празнуването на Нова година е възникнало като религиозен ритуал, свързан със слънцестоенето. И тъй като се е считало за голям празник, преминаващ от религиозен към светски е трябвало да се отпразнува с напитка, която се асоциира с разкош и лукс.
Магическите мехурчета на напитката са се смятали за нещо изключително забавно и подходящо за празника. Разбира се, с хубавата напитка си отива и с хубава храна. 
Ето и шест от най-подходящите добавки: 
- Пармезан
- Черен трюфел
- Сьомга
- Горски плодове- къпини, малини, ягоди
- Крем брюле или шоколадов мус
- Скариди с ментa 
Източник:
blitz.bg

Назад