Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Легендарен производител от Крим предлага 13 000 вина на търг

06.01.2016

Легендарният кримски производител на вино Массандра стартира търг за 13 000 бутилки от колекцията си. Това обаче предизвика гнева на властите в Киев, които нарекоха тръжната процедура „прахосване и разграбване" на полуострова, анексиран от Русия през 2014 г.
Обявените за продан вина са реколти от 1935 до 2005 г., ценни бутилки, оцелели след тежки събития, включително втората световна война. Массандра, която сега зависи от Москва, беше украинско публично дружество до анексирането на полуострова март 2014. Винената колекция на кримския производител е сред най-богатите в света и фигурира в Книгата на рекордите Гинес.
През септември 2015 г. Массандра отново предизвика остри спорове. Украинската прокуратура започна разследване след като руският президент Владимир Путин и бившият италиански премиер Силвио Берлускони дегустираха шери на 240 години. По време на посещение в Крим двамата опитаха една от петте бутилки Jerez de la Frontera 1775, част от колекцията на Массандра. Шестата бутилка от това вино е продадена през 2001 г. от Sotheby’s за 51 000 евро.
Прехвърлен на Украйна от съветския лидер Никита Хрушчов през 1954 г., когато Киев и Москва са били част от СССР, Крим беше анексиран от Русия през март 2014 г. Това предизвика санкции от страна на Запада и доведе до най-сериозния разрив с Русия след падането на Берлинската стена.
Източник:DiVino

Назад