Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Най-редките бутилки от DiVino

17.02.2016


Гаражни, бутикови, лимитирани, специални или с една дума - редки. Вината, които се правят в супер ограничени количества винаги са били най-интригуващи за ценителите. Мисълта, че в целия свят има едва 300-400 бутилки и вие като собственик представлявате една миниатюрна част от щастливците, които могат да се докоснат до съдъжанието на една от тях определено събужда чувството за богопомазване, но отвъд суетата, има още нещо в дъното… И то е много простичко. Когато имаш количество равно на една или две бъчви е много по-лесно да бъдеш прецизен и грижовен "родител" за виното си. Познаваш го като най-близък приятел, знаеш нуждите му, живееш в синхрон с него… Ето това е разковничето и смисъл на думата "занаят". Такива вина - повече от останалите - са занаятчийски. Дали са по-хубави? Това винаги е въпрос на вкус (както и с всичко останало). Сигурно е обаче, че са наистина специални. Ще се уверите сами, като видите нашият Топ 10 The best of the rarest - класацията на най-редките бутилки за 2015.
Може би ще обърнете внимание, че класацията е оглавена от бяло вино. Нещо, което досега никога не се е случвало, а отдавна ни се искаше да намерим българско бяло, което да може да "пребори" червените мастодонти. Сортът, разбира се, е шардоне, а майсторът (май отново се подразбира) е Стефан Пирев, винарят наВинекс Преслав.
Освен очаквано добрите класически френски блендове на изби като Александра Естейт, Боровица, Домейн Бойар и Еолис, прави впечатление и присъствието на две изключителни сири от Сакар - на Иво Върбанов и амбициозните млади винариБратанови. Освен това в класацията на десетте най-специални вина намериха място два български пино ноара, което също е прецедент! И не на последно място не можем да подминем факта, че именно бяло вино от местната ни гордост димят (при това barrel fermented!), е в списъка на най-добрите и най-редки бутилки.
Желаем ви приятни мигове с тези божествени вина!
Искаме да подчертаем, че вината, които считаме за "редки" са онези, произведени в количество под 2 000 бутилки (0.75l) или 1 500 литра. Заради зачестилите въпроси към нас, налага се отново да припомним, че всички вина в класацията топ 50 на DiVino трябва да са произведени в партида минимум от 2 000 бутилки (или количество равняващо се на поне 1 500 литра независимо в какви бутилки са разпределени (бутилка 0.75l, магнум, навуходоносор и т.н.). Информацията за производството взимаме от избите и разчитаме на това, че самите производители нямат интерес да ни подвеждат за произведените количества.
Вижте повече за това как дегустираме
1. Rubaiyat Chardonnay Supreme 2013 Винекс Преслав (1 200 бутилки)
2. Borovitza Dux 2009 Боровица (600 бутилки)
3. Alexandra Estate Reserve 2013 Александра Естейт (1 800 бутилки)
4. Bratanov Syrah Single Barrel 2013 Братанови (676 бутилки)
5. Ivo Varbanov Syrah Best Barrel Feux d’artifice 2011 Иво Върбанов (296 бутилки)
6. Domaine Boyar Grand Reserve Cabernet Franc 2012 Домейн Бойар (400 бутилки)
7. Eolis Merlot & Cabernet Sauvigon & Cabernet Franc 2012 Еолис Естейт (1 800 бутилки) 
Източник:DiVino
 

Назад