Езици

Български  Русский  English  

Валути

                            Тук ще намерите предимно вино от изби и реколти, наградени със златни медали на международни конкурси и изключителни вина по експертни оценки.                             Тъй като бройките са ограничени, е възможно договаряне на цената!

Фестивал на розата и розето в Казанлък

10.06.2011

В продължение на два дни - 3 и 4 юни, розето доминираше в Казанлък. Наред с ежегодния Празник на розата за първи път се проведоха Фестивал на виното и Национален конкурс за розе. Организатори на събитието бяха "Абсолют" ООД, фондация "Българска роза" и Община Казанлък. В конкурса взеха участие 16 винарни. За призовите места се бориха общо 24 вина.

В първия ден на фестивала се проведе закрита дегустация под ръководството на Стефка Свещарова, член на Българската асоциация на сомелиерите. Останалите членове, които оценяваха вината, бяха сомелиерът Любомир Стоянов, виненият магистър Яна Петкова и Юлия Костадинова от сп. "Бакхус". "Златният киликс" грабна "Катарджина Естейт" за своето розе Les Nuits Blanches 2010. Освен тази награда избата беше удостоена с отличието "Кавалер на розата". Такова отличие получи и розето на "Шато Копса".

Второ и трето място и съответстващите им награди - "Сребърна фиала" и "Бронзова кана", получиха две розета на "Едоардо Миролио" - Rose de Noir 2010 и Spiral Rose 2010.

Паралелно със закритата дегустация се проведе и открита. Посетителите на събитието станаха свидетели на стилна церемония по награждаването и се насладиха на съпровода от музикална интерпретация на доцент Ростислав Йовчев от НМА "Проф. Панчо Владигеров".

Екипът на "Абсолют" ЕООД, начело с Мирослав Дундаков и Ана Дундакова, се погрижи за перфектната организация на фестивала, като вложи много ентусиазъм и желание, създаде атмосфера, пълна с добро настроение и приятелски нотки, сред изключително ценните експонати на ИМ "Искра" и живописни творби от богатия фонд на Казанлъшката художествена галерия.

Назад